Caută cu
UE vine în ajutorul tinerilor şomeri

Având în vedere rata foarte mare de şomaj cu care se confruntă România la ora actuală, neputinţa companiilor de a angaja mai mult personal sau personal căruia să îi facă training, şomajul în continuă creştere în rândul tinerilor care tocmai au ieşit de pe băncile facultăţii, nu este de mirare că iniţiativa Uniunii Europene  de a subvenţiona o parte din salarii, vine ca o gură de aer mult dorită, după o perioadă de "sufocare"a locurilor de muncă.

Programul propus de Uniunea Europeană şi adoptat de Guvernul României îşi propune ca 400 mii de tineri din România să beneficieze de un loc de muncă, printr-o subvenţie acordată angajatorilor, pentru fiecare angajat în parte. Valoarea totală a proiectului este de 470 milioane de  euro şi este disponibil până în 2018.

Pe lângă România, beneficiari ai acestui program sunt şi Letonia, Finlanda şi Portugalia, ţări care au  o rată de şomaj asemănătoare cu a ţării noastre şi care vor primi la rândul lor o sumă asemănătoare.

Un lucru de menţionat este acela că nu oricine poate beneficia de acest program, ci doar tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 ani. Programul mai prevede ca angajatorii care acordă locuri de muncă tinerilor cu vârste între 16 şi 24 ani şi menţin locul acestora de muncă mai mult de 18 luni, să fie scutiţi de plata contibuţiei la şomaj timp de 2 ani.

În privinţa cursurilor de perfecţionare sau de ucenicie, programul le oferă angajatorilor suma lunară de 250 euro şi 300 lei pentru o perioadă de 1-3 ani, iar în cazul studiilor de specialitate se vor oferi 300 euro şi 750 lei.

Mai mult de atât, Rovana Plumb a precizat că "Întregul program este construit în trei trepte - consiliere, înregistrare şi angajare - şi presupune sprijin financiar şi îndrumare competentă pentru fiecare din cele trei etape, plecând de la finanţarea uceniciei şi a stagiilor pentru viitorii angajaţi, mergând la finanţarea prin prime de mobilitate şi prime de instalare, dar şi subvenţii acordate angajatorului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate până la 30.000 de euro pe persoană"

Fiind un program nou şi adresându-se tinerilor, principalele căi de promovare ale acestuia vor fi în mediul online: Youtube, Facebook, Google, pe siteul Comisiei Europene şi pe www.garantiipentrutineri.ro, precum şi în staţiile de metrou şi autobuz din Bucureşti, însă şi în staţiile de autobuz din 10 mari oraşe din România.

Date fiind relatările de mai sus, România se aşteaptă la o scădere considerabilă a ratei şomajului în rândul tinerilor şi la o creştere însemnată a locurilor de muncă.